Hoezo historisch?

Gastblog van Walter van Peijpe, raadslid GroenLinks

Er is één zin in het herinrichtingsplan voor de Breestraat die mij intrigeert: “…Met minder obstakels waardoor de historische panden veel beter tot hun recht komen en waardoor het straatbeeld rustiger wordt…”. Wat zouden ze daar nou mee bedoelen, vraag ik mij af, met historische panden?

Binnenkort zal het zogenaamde ‘Rijnlandblok’, naast het oude postkantoor, gesloopt gaan worden. In plaats daarvan komt de nieuwbouw van het ROC-ID College. Voormalig wethouder Van Woensel zei hier het volgende over: “Met dit historisch ogende ontwerp komt in de plaats van het lelijke leegstaande kantoorpand aan de Breestraat en de Boommarkt een eigentijds schoolgebouw dat past in de Leidse schaal…..”

Aha, nu begrijp ik het beter. Historisch verwijst waarschijnlijk naar gebouwen uit een ver verleden, uit de gouden eeuw ofzo. Naar gebouwen die in de toeristengidsen staan. Die vinden we mooi. Dus daarom blijft de gevel van het oude postkantoor staan en het 70’er jaren ‘Rijnlandblok’ niet. Daarom bouwen we tegenwoordig graag ‘historiserend’ in Leiden. Historisch is mooi.

breestraat smal 1

Maar is dit nou wel de juiste interpretatie van het woord historisch? De historie houdt toch niet ergens op? De gebouwen van nu zijn toch de historie van de toekomst? Historie gaat toch niet over mooi of lelijk? Is de Sociëteit Minerva dan lelijk en geen belangrijk historisch gebouw? Sterker nog is het Rijnlandblok niet gewoon mooi en historisch relevant?

Ik vind als architectuurliefhebber de Breestraat misschien wel de interessantste straat van Leiden. Want anders dan bijvoorbeeld aan het Rapenburg, geven de gebouwen aan de Breestraat een goed inzicht in de rijke [Leidse] architectuurhistorie. Uit alle eeuwen zien we in de Breestraat mooie voorbeelden van gebouwen die in hun tijd vernieuwend waren. Renaissance, barok, art deco, art nouveau, modernisme, alle bouwstijlen zijn zichtbaar in de Breestraat. DAT vind ik de historische kwaliteit van de Breestraat.

breestraat smal 2

Het is dan ook jammer dat met het huidige ‘historiserend bouwen’ een eind lijkt te komen aan deze traditie van eigentijds en vernieuwend bouwen die zo kenmerkend is voor de architectuur van de Breestraat.

Aan de Aalmarkt stond vroeger een modern gebouw van Van Nelle. Leiden heeft het gesloopt. Dit weekend werd de Van Nelle fabriek in Rotterdam toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Ik bedoel maar…..hoezo historisch?

Met dank aan Walter van Peijpe, raadslid GroenLinks

Bovenstaande gastblog is de eerste van een serie gastblogs van politieke partijen, ondernemers, culturele instellingen en anderen. Wij vragen allen om een bijdrage waarbij de vrijheid van schrijven voorop staat.

Ook geïnteresseerd in het schrijven van een gastblog? Meld je aan bij breestraat2022@gmail.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>