Visie

Bree_3d_visual_05-oogh-01a_small

Breestraat: voetganger centraal, bussen en fietsers te gast

Breestraat als verrassend en inspirerend voetgangersgebied

Breestraat 2022, toen nog projectgroep van het Stadslab, heeft 23 oktober 2012 haar toekomstvisie op de Breestraat in 2022 gepresenteerd. Het doel is om binnen 10 jaar van de Breestraat een verrassend en inspirerend voetgangersgebied te maken.

De huidige staat van de Breestraat baart zorgen; een nauwelijks te nemen hindernis waar men zich opgejaagd voelt door het verkeer. De projectgroep is ervan overtuigd dat de Breestraat de potentie heeft om uit te groeien tot een verblijfsgebied waar de voetganger centraal staat en waar je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat graag bent. Door de snelheid uit de Breestraat te halen kun je er weer met een gerust hart wandelen, winkelen, ondernemen en ontspannen.

De visie is mede tot stand gekomen door gesprekken met ondernemers, bewoners, belangenverenigingen, centrummanagement, de gemeente en andere geinteresseerden.

Kernwaarden

Aan de visie liggen vier kernwaarden ten grondslag:

  • Licht de authenticiteit uit: herstel van gevels, kwalitatieve bestrating en verlichting, stijlvolle signing, uitlichten van gebouwen en een knipoog naar de oude dijkfunctie door toevoeging van water.
  • Vergroot de beleving: unieke mix van cultuur, horeca en winkels van hoogwaardige kwaliteit, exposities van Leidse musea, aanpak leegstand, aantrekkelijke etalages, meer terrassen en meer ruimte voor experimenten en kleinschalige activiteiten.
  • Focus op verblijven in tijd en ruimte door: onthaasten en ontmoeten, voetganger centraal en fietsers te gast, klinkers op straat, losse stoeltjes, meer bomen en groen.
  • Werk aan de verbindende functie: ligging (middelpunt) in de stad benutten, wijken verbinden, steegjes accentueren, ondernemers verbinden, wifi en online mogelijkheden voor bezoekers.
De Breestraat met ruimte voor kunst

De Breestraat met ruimte voor kunst en interactieve presentaties over het rijke verleden. Wie weet bijvoorbeeld dat er in de Breestraat een houten schans heeft gestaan in de strijd tussen de rekkelijken en preciezen?

Spraakmakende elementen

De projectgroep kiest ervoor het breedste deel van de Breestraat bij het stadhuis als plein in te richten. Dit Breeplein zou kunnen worden uitgerust met verplaatsbare tribunes waar onverwachte voorstellingen plaatsvinden. Een hangend dakterras vormt het uitzichtpunt in de straat. Het Gangusplein, waar de Breestraat overgaat in de Korevaarstraat, krijgt een fontein, verplaatsbare kiosken en terrassen. De fontein wordt gevoed door het water dat vanaf het hoogste punt in de Breestraat naar beneden stroomt.

Het gekruiste stratenpatroon straalt uit dat de voetganger daadwerkelijk centraal staat.

Leiden verdient een Breestraat waar het trots op kan zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>