Afwijzing vergunning, hoe nu verder?

In verschillende media is het nieuws onlangs al verspreid: de aangevraagde evenementenvergunning voor de Experimenteerzone Breestraat op 25 mei is afgewezen door de gemeente…

Het idee was om op 25 mei de Breestraat af te sluiten voor busverkeer en een vrije experimenteerruimte te creëren voor ondernemers, kunstenaars en instellingen  die de sterke punten van de Breestraat laten zien.  De verkeersmaatregelen die dit met zich meebrengt en een negatief advies van Arriva is voor de gemeente reden om de vergunning niet toe te wijzen.

 

De argumentatie van de gemeente voor het afwijzen van de vergunning laat geen ruimte voor een evenementen aanvraag op een andere zaterdag. Er blijven immers altijd maatregelen nodig voor het weren van de bussen. Maar dat is nu net precies waar het ons om te doen is: als experiment voor een dag een verblijfsgebied creëren zonder bussen, op een moment waarop dat de meeste impact heeft.

Zaterdag of zondag

Hoe nu verder? Aanvankelijk passeerden twee alternatieve data voor de experimenteerzone de revue. Op deze data (zondagen) worden al evenementen georganiseerd, namelijk de Lakenfeesten en Autoloze zondag / Open Monumenten Dagen, waarbij kan worden aangehaakt. Op deze data zou  pas later op de dag worden gestart en eerder worden gestopt met de Experimenteerzone dan we voor ogen hadden. Het idee van de Experimenteerzone is echter niet om een evenement binnen een korte tijd te organiseren. Het gaat erom om van de ochtend tot de avond een beleving te bieden waarbij de rust wordt teruggebracht, de voetganger centraal staat, de fietser te gast is, vrienden elkaar kunnen ontmoeten en er ruimte is voor ontspanning en vermaak. Samen met de ondernemers, bewoners, kunstenaars, instellingen en andere belanghebbenden wilden we verrassende en inspirerende activiteiten organiseren.

visual_breeplein_breestraat2022_vm_1500x1149

De zaterdag is daarbij als uitgangspunt genomen omdat dit juist een dag is waarop al veel mensen door en naar de Breestraat komen en zij op die manier direct zouden meekrijgen wat de impact is van de Experimenteerzone. En dat is een ander impact dan als er sprake is van een evenement waar men al dan niet voor kiest om naar toe te gaan. We vinden de zaterdag een cruciaal uitgangspunt en het verplaatsen van de Experimenteerzone naar een andere dag doet teveel afbreuk aan onze visie en de beleving die we willen bieden.

We hebben daarom besloten om de Experimenteerzone Breestraat zoals die bedacht was voor één dag niet door te laten gaan. Maar onze visie op de Breestraat kunnen we ook op een andere manier tonen. We gaan dus ook door!

En nu?

De geplande activiteiten en projecten  van de Experimenteerzone zullen het komende jaar alsnog in de Breestraat te beleven zijn. Op gezette dagen vind je ons terug (bijvoorbeeld in een van de leegstaande panden) in de Breestraat met informatie en activiteiten, te beginnen op 25 mei. Die dag kunnen mensen bij ons terecht voor informatie, een gesprek of discussie over de (toekomst van) Breestraat. Een ieder is welkom! We blijven graag in gesprek met de gemeente, de stad, de inwoners, de ondernemers, de instellingen, de politiek en alle andere belangstellenden.

De exacte locatie maken we bekend via deze website, maar kijk ook op onze Facebookpagina of Twitteracount en houd de lokale media in de gaten. Van één ding kun je zeker zijn, wij zijn te vinden  in de Breestraat.

6 thoughts on “Afwijzing vergunning, hoe nu verder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>