Experimenteerzone Breestraat: waarom zaterdag 25 mei

visual_breeplein_breestraat2022_vm_1500x1149Omdat ons vanuit verschillende kanten wel eens de vraag wordt gesteld waarom we nu juist op zaterdag 25 mei de experimenteerzone Breestraat organiseren, gaan we daar graag op in.

Practise what you preach

Een visie schrijven is één ding, het daadwerkelijk laten zien wat de potentie is van de Breestraat is iets heel anders. Vanuit de projectgroep Breestraat 2022 hebben we de stellige overtuiging dat de Breestraat zoveel beter kan, zoveel mooier en zoveel inspirerender. Met een aantal visuals hebben we daartoe een aanzet gegeven. Het enthousiasme dat de visie genereert, heeft ons er toe gezet om de verschillende ideeën in de praktijk te brengen.

Waarom een zaterdag?

Zaterdag is de drukste dag van de week voor de Leidse binnenstad. Niet alleen gaan we zelf naar de markt, bijna heel Leiden doet dat, evenals vele bezoekers uit Voorschoten, Leiderdorp, Katwijk en de rest van de regio. Een perfecte dag dus om te laten zien aan een ieder hoe mooi de Breestraat is als je de tijd neemt om eens stil te staan bij de monumentale pracht, de creatieve ondernemers, de culturele instellingen en de schitterende doorkijkjes naar de zeer diverse stegen.

25 mei?

25 mei valt in een Verrassend Winkelweekend. In dit traditiegetrouw laatste weekend van de maand, zoeken cultuur en economie elkaar op. Dat levert verrassende optredens en ontdekkingen op. Een combinatie die uitstekend past bij wat wij voorstaan met de Breestraat.

Daar komt nog eens bij dat 26 mei de Leiden Marathon plaatsvindt. Dat trekt vele duizenden, zoniet tienduizenden bezoekers extra naar Leiden. Velen, met partner,  komen al op zaterdag om iets van de stad te zien. Na de inschrijving in de Pieterskerk zullen de lopers en aanhang zich door de binnenstad verspreiden. Welk beeld wil je de bezoekers meegeven? De Breestraat als het doorsnijdend zwaard in Leiden of een straat waar de ondernemers en instellingen alles uit de kast halen om hun straat als voetgangersgebied uit te lichten? Niet voor niets is de organisatie van Leiden Marathon groot voorstander van de Breestraat als voetgangersgebied op 25 mei. We hebben al menig voorbereidingsgesprek achter de rug om te komen tot een grandioos weekend waarin we de stad Leiden prominent voor het voetlicht brengen.

Arriva gaat dit nooit toestaan, toch?

Dat Arriva niet direct een grote voorstander is van het afsluiten van de Breestraat voor het busverkeer is niet zo gek. Wat wel helder is, is dat er in de concessie van de Provincie Zuid-Holland nog één dag te vergeven is als busvrije dag in de Breestraat. Contractueel is vastgelegd dat Arriva, naast 3 October, K’dag en de Lakenfeesten de Breestaat nog 1 dag moet vrijgeven voor een evenement. Uiteindelijk is het de burgemeester die beslist.

Wij hebben goede hoop dat de burgemeester deze vrijheid neemt om dit Leidse weekend tot een succes te maken. Achter de schermen werken we in ieder geval gestaag door aan de voorbereiding op 25 mei. Dat doen we met vele partners, waaronder Centrummanagement, Leiden Marathon, de cultuurmakelaar, Trianon, ID-college, ondernemersverenigingen van het Pieterskwartier en Breestraat, bewonersverenigingen, BplusC, de Junior Kamer, Groene IDee Café, en vele, vele vrijwilligers.

 

7 thoughts on “Experimenteerzone Breestraat: waarom zaterdag 25 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>