Breestraat 2022

De Breestraat, de meest inspirerende en verrassende straat van Leiden

We verbazen ons over de kracht en pracht van de Breestraat, maar ook over de enorme hoeveelheid bussen, het schijnbare gebrek aan investeringen. Iedereen die al enige tijd woont in Leiden, of daar als bezoeker komt, kent de Breestraat. Sommigen hebben de Breestraat al lang geleden opgegeven …

Je hebt moeten vluchten voor een aanstormende bus, je hebt je staan vergapen aan de pracht en praal van het stadhuis, de stadsgehoorzaal of aan één van de vele andere monumenten. Je praat met ondernemers, de eigenaren van de panden of met een willekeurige buspassagier. Je hoort de wil om iets van de Breestraat te maken. Je voelt de energie aan de kant staan.

Als er één straat een enorm potentieel heeft, dan is het wel de Breestraat. Als één van de oudste straten van Leiden, ooit begonnen als dijk van de Nieuwe Rijn, is het nu een doorgaande weg. Het vele busverkeer leidt tot een verkeerd tempo voor de Breestraat. Wie kijkt omhoog als het gevaar van opzij komt? Wie gaat op een terras zitten als je het idee hebt dat iedereen haast heeft?

Het is vanuit deze verwondering dat de projectgroep Breestraat 2022 is opgericht om ‘fris’ naar de Breestraat te kijken. Met als enig doel te laten zien dat de Breestraat wel degelijk tot een verblijfsgebied omgetoverd kan worden. Wij hebben ontdekt dat veel partijen staan te popelen om iets bij te dragen aan de verbetering van de Breestraat. Wij willen de droom van een fantastische Breestraat waarmaken. De combinatie van een bloemrijke historie, grote en rijk gedetailleerde panden, energieke ondernemers en de centrale ligging maken dat de Breestraat het verdient om verblijfsgebied te worden.

Waarom 2022?

Per dag rijden meer dan 600 bussen door de Breestraat. Het asfalt nodigt ook nog eens uit tot het flink doorrijden bij de buschauffeurs. Wil de Breestraat echt een kans hebben om uit te groeien tot een levendige en levensvatbare straat, dan zal de Breestraat busvrij moeten worden. In 2012 is de nieuwe busconcessie door de provincie Zuid-Holland reeds verleend voor een periode van enkele jaren. De projectgroep Breestraat wil dat bij de volgende concessieverlening de gemeente Leiden de Breestraat als verblijfsgebied aanwijst. Dat betekent dat er geen ruimte is voor bussen door de Breestraat en dat de fiets er te gast is.

Om dit te bereiken formuleren we een visie die leidend zal zijn bij alles wat in de Breestraat gebeurt. We presenteren deze visie in het najaar van 2012 met mooie beelden zodat in één keer duidelijk is waar we met de Breestraat naar toe willen. Duidelijk is dat de Breestraat niet meer het domein moet zijn van bussen vol met forenzen, maar dat de Breestraat weer de trots van Leiden en haar inwoners wordt!

Dat betekent niet dat we stilzwijgend op 2022 wachten. We zijn actief op social media en vertellen over onze ideeën op www.breestraat2022.nl. En in samenwerking met vele partners organiseren we kleine acties die het aanzien van de Breestraat verbeteren.

Breestraat 2022: het meest inspirerende en verrassende gebied waar de uitstraling en beleving je verwachtingen overtreffen.

Luister ook naar het interview met Ronald van der Steen [projectcoördinator] op Sleutelstad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>