Hotel(s) terug in de Breestraat

In onze visie pleiten we voor een Breestraat als verblijfsgebied waarin een hotel, en dan het liefst een boutiekhotel niet mag ontbreken. Boutiekhotels hebben een eigen, persoonlijke stijl en behoren meestal niet tot een hotelketen. Het belang van hotels (boutiek of keten) voor het centrum van een stad is evident. Het vormt een belangrijke bron van inkomsten, zowel door de directe bestedingen (aan hotelovernachtingen) maar ook door de indirecte bestedingen (bijvoorbeeld aan uitgaan, winkelen, museumbezoek, evenementen etc.).

Toch zijn er slechts vijf hotels in de Leidse binnenstad te vinden:

Hotel Nieuw MinervaHotel Mayflower, Hotel de Doelen, Best Western City Hotel en het  Rembrandt Hotel. En in 2014 opent Hotel Rapenburg dan nog haar deuren in het statige pand aan het Rapenburg 48

En daar willen we er meer van! Een hotel in een van de monumentale panden aan de Breestraat zou dan ook niet mogen ontbreken in het huidige aanbod in onze binnenstad. Er zijn daarvoor zeker geschikte panden (door hun breedte en diepte) te vinden zoals het oude Zurloh pand waar Zeeman in zit. Naast een prima uitvalsbasis zo vlakbij de universiteit en congres- en/of evenementenlocaties als de Pieterskerk en Hooglandse kerk vormt een hotel aan de Breestraat met bijvoorbeeld een café-/brasserie gedeelte een levendige aanvulling in de straat.

En het idee is helemaal niet zo gek, als je je bedenkt dat er in het verleden verschillende hotels in de Breestraat gezeten hebben. Afgezien van ons Hôtel de Ville, zoals het stadhuis in de 19e eeuw werd genoemd, zijn de hotels sinds de jaren ’70 definitief uit het straatbeeld verdwenen. Een vlucht langs de hotels uit de Breestraatgeschiedenis:

Kortom, de Breestraat leent zich uitstekend voor een hotel, klein of groot. Waar je fruits de mer kunt eten, vers ingevoerd vanuit Katwijk. En waar je de avond besluit met een stukje authentieke Boeren-Leidsekaas uit de regio. Een hotel dat de kracht van Leiden gebruikt, waar gemeentebestuurders hun gasten onderbrengen, en waar je je helemaal in het hart van de stad en regio waant!

De historische foto’s zijn afkomstig uit het Regionaal Archief Leiden

Ceryl de Heer

8 thoughts on “Hotel(s) terug in de Breestraat

 1. Extra hotels in Leiden? Tussen okt 2010 en okt 2013 zal de hotelcapaciteit in Leiden met 68% zijn toegenomen. Een stijging die de vraag in huidige tijd en nabije toekomst ver overstijgt. Leuk, extra hotels in de Breestraat, maar er zal ook naar de commerciele noodzaak gekeken moeten worden. En die is er momenteel absoluut niet.
  Een Breestraat kan ook levendig worden op andere manieren.

  R. Reichert
  Voorzitter overlegorgaan Hotels van Leiden

  • Als het dan over commercie moet gaan, wat dacht u van de vraag naar hostels???? Ik ben zelf aangesloten bij Couchsurfing, een website waar je gratis je huis openstelt voor reizigers. Hoe vaak ik geen mailtjes krijg waar in Leiden een goedkoop hostel te vinden is. Dat is er dus niet! Ja, dan moet je naar Noordwijk of Den Haag.

   Leiden heeft geen hotels nodig, maar een hip hostel, waar mensen (want een hostel is absoluut niet meer alleen voor jongeren, ikzelf overnacht er tijdens vakantie en zelfs mijn schoonouders van in de 60 slapen er) voor ca. € 15,- per nacht kunnen verblijven en waar zij `s avonds eventueel zelf kunnen koken.

   Ik zie een gat in de markt en ik ben bereid er zelf aan mee te werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>