Waar kun je buiten zitten in de Breestraat?

In de visie pleiten wij voor meer zitgelegenheid. Het is een cruciaal onderdeel van de plannen om de Breestraat tot een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken. Maar wat verstaan we nu onder goede zitgelegenheid? En hoe kan dat uitpakken voor de Breestraat?

Goede straten en verblijfsgebieden kenmerken zich door voldoende gelegenheid tot zitten. En waarom is de ene plek nu aantrekkelijker om te zitten dan de ander? Met die vraag ging William W. Whyte eind jaren zeventig op onderzoek uit in New York. Niet de hoeveelheid zon, niet de esthetische inrichting van de ruimte, niet de vorm en ook niet de omvang van de ruimte bepaalde of mensen gingen zitten. Er was één allesoverheersende factor: de hoeveelheid zitplaatsen.

“People tend to sit most where there are places to sit.”

Dus slechts enkel de mogelijkheid om te zitten bepaalt of mensen ergens gaan zitten. Dat klinkt als een open deur…maar juist daarom zo vaak over het hoofd gezien.

Laten we eens kritisch kijken in de Breestraat. Welke gelegenheden zijn er feitelijk om te zitten? Als je de Breestraat  op en neer loopt, valt het op dat de Breestraat als een speldenkussen is. Er staat van alles in de openbare ruimte, maar echt zitten kan je er niet. Dat doet dus ook niemand. Iedereen loopt door. Rustpunten ontbreken.

Klein terras bij Burgerzaken. Het enige echte terras van de Breestraat.

De enige plekken waar je kunt zitten zijn een rijtje tafels en stoelen bij Burgerzaken. Of zoals hieronder te zien valt, de houten bank bij restaurant de Troubadour.

Met maximaal een meter uit de gevel kun je toch al een hoop bereiken. De houten bank bij de Troubadour.

Oloroso heeft een paar plekken. Dan hebben we de ‘officiële’ plekken wel gehad.

Ook hier effectief gebruik van de minimale stoepbreedte…

En als we onze best doen, zien we nog wat mogelijkheden. Bijvoorbeeld de trappen van de Stadsgehoorzaal, of van het Stadhuis?

Een van de weinige plekken in de Breestraat waar je met wat goede wil kan rusten en zitten. Op de treden van de Stadsgehoorzaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met een beetje goede wil zien we ook hier zitgelegenheid…

Dat is het. 3 locaties met door ondernemers gecreëerde zitgelegenheden. In het straatbeeld zien we met goed zoeken nog eens 3 locaties: 1 setje banken en 2 trappen.

3 locaties op 860 meter waar je fatsoenlijk op een stoel kunt zitten.

Wat stellen we voor?

We hebben drie praktische oplossingen. De snelste en meest praktische is het faciliteren van het plaatsen van een terras. De Breestraat heeft een aantal horecagelegenheden. Laten we beginnen met het faciliteren van deze ondernemers om een tafeltje en wat stoelen neer te zetten. En als de kapper of boekhandel zijn gasten wil ontvangen met een kop koffie, moet dat ook kunnen.

Even wachten? Mag hier ook buiten!

En wat te denken van Eazie?

Hier is fysiek de ruimte om een terras te plaatsen.

Verplaats een gedeelte van de wachtrij naar buiten.

Of als je je mooie kleding koopt? Moet het versteld worden? “Gaat u buiten zitten met een glas wijn, in de tussentijd verstellen wij uw kleding…” En, het hoeft natuurlijk niet altijd een tafel met stoeltjes te zijn. Een eenvoudige inklapbank aan de gevel volstaat in de meeste gevallen prima.

Soms volstaat een eenvoudige inklapbank.

De tweede manier om het aantal zitplekken te vergroten is het aanbrengen van zitplekken in het straatmeubilair, aan de randen van panden, oftewel zitgelegenheid opnemen in het ontwerp van nieuwe gebouwen en meubilair.  Als we de Breestraat gaan herprofileren, en we nemen de voetganger als uitgangspunt, laten we er dan ook voor zorgen dat hij kan zitten.

“Goed ingerichte publieke ruimte creëert zijn eigen vraag.” - William H. Whyte

De derde mogelijkheid is een optie die steeds vaker terugkeert in het straatbeeld in andere steden. Zet losse stoeltjes neer.

Losse stoeltjes Bryant Park, New York

 

 

Het park du Luxembourg in Parijs zet losse stoelen neer, in Bryant Park in New York staan ze. Waarom losse stoeltjes? Mensen zitten vaak met zijn tweeën, maar vaker misschien nog wel met zijn drieën of met nog meer. Dan zijn de zo geliefde lineaire banken die we maar al te vaak in het straatbeeld tegenkomen niet aantrekkelijk.

Iedereen kent het gevoel wel een driegesprek op een rechte bank. Dat is niet comfortabel. Makkelijker is het om ergens te gaan zitten, waarbij je elkaar kunt aankijken; waar je echt contact kunt hebben. Losse stoeltjes komen tegemoet aan dat ongemak van een rechte bank. Wij denken dat de introductie van losse stoelen, evt. beheerd door een horeca ondernemer, voor fors meer levendigheid zorgt op straat. Locatie: plek van het trouwstraatje?

Ook hier geldt: durf te experimenteren.

Ronald van der Steen

7 thoughts on “Waar kun je buiten zitten in de Breestraat?

  1. Graag ook aandacht voor de blindengeleidestrook. Die loopt zo dicht langs de gevel van onze winkel – EkoPlaza -, dat het onmogelijk is buiten iets te organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>