Gezamenlijk interview Breestraat 2022 en Centrum Management Leiden

Afgelopen woensdag zijn Frans Schohaus, voorzitter van het bestuur van Centrum Management Leiden en Ronald van der Steen, projectcoördinator Breestraat 2022 geïnterviewd door Sleutelstad FM.

Luister hier naar het interview.

Onderdeel van het interview richtte zich op de vraag of er in 2013 al begonnen moet worden met het herinrichten van de Breestraat. Wij hebben aangegeven dat de visie zich richt op de lange termijn en dat de visie breder is dan de tegenstelling tussen klinkers en asfalt. Maar wij steunen uiteraard elk initiatief dat de Breestraat als voetgangersgebied dichterbij brengt. In die zin ondersteunen wij de brief van de stadspartners dat met de herinrichting van de Breestraat zo snel mogelijk moet worden begonnen.

Lees hier het artikel op SleutelstadFM

Dit is het beeld van de Breestraat zoals de gemeente het ziet. Het spreekt vanzelf dat dit niet ons eindbeeld is. In bovenstaand beeld wordt nog steeds uitgegaan van het faciliteren van de bussen, ruimte voor de fietser en als laatste is er gedacht aan de voetganger.

Bovenstaand beeld is een steriele omgeving, waarin je niet direct uitgenodigd voelt om te winkelen of te verblijven.

In onze visie draaien wij het om. Bij het nadenken over de Breestraat staat de voetganger centraal. En is de omgeving dus ook aantrekkelijk voor de voetganger. Wij hebben dat gevisualiseerd met een aantal beelden.

“What attracts people most, it would appear, is other people.” – William H. Whyte

Onderstaand beeld nodigt wat ons betreft uit tot het nadenken over hoe je de Breestraat kan inrichten met de voetganger als uitgangspunt. Onderzoek leert dat straten en steden die uitnodigen tot verblijven meer bezoekers aantrekken. En, simpel gezegd, mensen trekken mensen aan. En waar mensen langer blijven, geven ze ook meer uit. Dat is goed nieuws voor de ondernemers aan de Breestraat. Maar ook vastgoed eigenaren hebben belang bij een florerende straat. Dat levert hen een stabiele bron van inkomsten op waardoor de bereidheid vergroot wordt om te investeren in het aanblik van de panden.

visual_breeplein_breestraat2022_vmAls projectgroep Breestaat 2022 ondersteunen we dus de oproep om zo snel mogelijk te beginnen met de herinrichting van de Breestraat. Maar laten we de herinrichting weloverwogen doen. En als het gesprek gaat over klinkers, waar hebben we het dan over? Is er dan sprake van ‘shared space’? Of is er met de klinkers toch nog een verschil gemaakt tussen weg en stoep?

Kortom, wij pleiten voor een brede blik op de Breestraat. Een straat die ongelooflijk veel potentie heeft, maar waar we met zijn allen liefdeloos mee om zijn gegaan. Laten we dat herstellen en laten we dat weloverwogen doen. Onze visie biedt daartoe het handvat.

Een ieder moet zich realiseren dat herinrichting slechts een begin is van een vitale, inspirerende en verrassende Breestraat.

Lees hier het artikel op SleutelstadFM

One thought on “Gezamenlijk interview Breestraat 2022 en Centrum Management Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>