Breestraat Blues door Jan Montagne, de Leidse stadsdichter

BREESTRAAT BLUES

 

Je vraagt je af: wat hebben o.a Frank Zappa, Jean Luc Ponty, Supertramp, Beatles, en Bob Dylan met de Breestraat te maken? Een stel rock & Roll artiesten uit een vaag verleden. Een rare muzieksmaak zult u denken. Het is de muziek die ik vroeger kocht bij de platenzaak Plato, die toen nog aan de Breestraat zat. Met vrienden gingen we er vanuit de Merenwijk op de fiets naar toe. De Breestraat een beetje rommelige winkelstraat met klinkers en nog twee richtingsverkeer.

We rookten daar een sjekkie, dat kon toen nog gewoon eind jaren zeventig, dronken een bakkie koffie zetten een koptelefoon op ons hoofd en luisterden naar de LP die we wilden kopen. Ja LP, echt vinyl. Nog steeds draai ik af en toe een LP ik heb nog een pick up en nog een paar honderd platen, waarvan zo’n 90% bij Plato is gekocht.

In het weekend gingen we ’s avonds ’beesten en feesten’ in het Breehuis. Een mooie mix van jonge mensen was daar. Of we gingen naar het LVC Daar speelde iedere vrijdagavond een band. Prachtige muziek en optredens heb ik daar gehoord en gezien. We rookten er jointjes, dronken bier, dansten en hadden plezier, en dat allemaal aan de Breestraat. En bij de bushalte bij het stadhuis, vreeën we met de meisjes die we hadden versierd en met de bus naar huis moesten. Een heilige plek. Zelf heb ik ook diverse malen opgetreden met een band in het L.V.C. in de grote zaal of op de zolder. Het was er goed toeven, en altijd wel iets te doen.

En als je een naar een film wilde in een mooie bioscoop dan ging en ga je natuurlijk naar de Trianon een schitterend monument, alleen daarom al.

Op 2 oktober na de taptoe kon je maar beter wegblijven van de Breestraat, zeker rond sociëteit Minerva. Daar waren in die tijd relletjes. Beetje knokken met de politie te paard. Etalageruiten van winkels dichtgetimmerd, anders waren die ook aan gort gegaan.

 

Langzaam is de Breestraat gemuteerd tot een wat meer sjieke winkelstraat. Plato is er niet meer, Breehuis allang verdwenen en het LVC vindt dit jaar ook ergens anders zijn onderkomen.

Nu vind je er boekenwinkels, modezaken horeca en natuurlijk V&D, maar die zat er altijd al.

Hopelijk verdwijnt in de toekomst het asfalt uit de straat en komen er weer gewoon klinkers te liggen, en verdwijnen ook de tientallen bussen die er heen en weer rijden opdat het een mooie winkelpromenade kan worden waar Leiden trots op kan zijn en andere steden stiekem jaloers naar kijken.

 

Mooie herinneringen aan die tijd. En als ik een plaat draai moet ik er altijd even aan denken.

Muziek is meer dan alleen muziek. Het brengt je terug naar de tijd en de plek waar je het kocht en dan ruik ik nog de lucht van plastic beschermhoezen, koffie en sjekkies bij Plato en de dieseldampen van de bussen in de Breestraat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>