De visie op de Breestraat door Harbert van der Kaap, duo raadslid voor de Partij voor de Dieren

Gezellige kitsch of kwaliteit

De dominantie van de auto is de afgelopen decennia bepalend geweest voor de inrichting van de stedelijke omgeving. Het wordt tijd dit te doorbreken en de stad terug te geven aan mens en dier, aan voetganger en fietser. De Breestraat kan hierin een belangrijke rol spelen. Dit betekent dat er geen plaats voor bussen en ander gemotoriseerd vervoer is in de vernieuwde Breestraat.


brestraat fiets

 

Het gekruiste straatpatroon lijkt mij een heel goed idee, maar ik zou verder willen gaan door de bestrating uit zonnepanelen te maken, die van kleur kunnen veranderen en licht kunnen geven. De kleurverandering maakt het wegdek dynamisch, zodat het aangepast kan worden aan de verkeersbehoefte. Als er veel fietsers zijn kan de fietsstrook breder gemaakt worden en op andere delen van de dag als er meer wandelaars zijn smaller. De opgeslagen energie kan ’s avonds gebruikt worden om het wegdek licht te laten geven. Belangrijk voordeel is ook dat die afschuwelijke, historiserende lantarenpalen weg kunnen. Maar ook zonder dit wegdek moet de straatverlichting toch beter kunnen. Over de hele wereld wordt Dutch Design als synoniem gezien voor vernieuwende vormgeving van hoog nivo, maar in Leiden grijpen we kennelijk liever terug naar gezellige kitsch.

De enige plek waar deze quasi antieke palen tot hun ‘recht’ zouden kunnen komen, is voor de geplande historiserende nieuwbouw van het ROC op de plek van het Rijnlandblok. Dit stukje Breestraat zou dan omgedoopt kunnen worden tot Anton Pieckboulevard. Hopelijk hoeft het niet zover te komen, maar dan moet er snel een actie tot behoud van het Rijnlandblok komen. In ieder geval is een grondige en zorgvuldige discussie over de waarde van dit gebouw noodzakelijk, want alles dat minder oud is dan vijftig jaar is kennelijk weerloos. Het Van Nelle magazijn aan de Aalmarkt, een schitterend voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, werd in 1976 gesloopt toen het negenenveertig jaar oud was. Een misdaad tegen het gemeenschappelijk erfgoed, te vergelijken met het opblazen van de Boeddhabeelden door de Taliban.

Het zou pijnlijk zijn als we in de toekomst moeten constateren dat Leiden niet van deze grove fout heeft geleerd.

 

Harbert van der Kaap

 

Duo-raadslid Partij voor de Dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>