Lofzang op de Breestraat [gastblog]

Gastblog door Laurens Verspaandonk
Eigenaar Comtesse en voorzitter ondernemersvereniging Breestraat

Vanuit Stadslab is me gevraagd iets te schrijven over de Breestraat  vanuit de visie van een betrokken ondernemer. Sinds 1939 is onze winkel  “Comtesse” op de Breestraat gevestigd. Eerst van een tante, maar sinds 1975 van ons. Zelf hebben we een tijd lang boven de zaak gewoond en ook onze kinderen zijn er geboren en hebben de eerste tijd in het centrum van Leiden gewoond; altijd met veel plezier. Later zijn we verhuisd naar een wijk vlak buiten het centrum om toch zaak en privé beter te kunnen scheiden, maar elke dag werken we weer met veel plezier op de Breestraat.

In de loop der jaren is het gebruik van de straat erg veranderd. Waar eerst vooral mensen van buiten de wat sjiekere winkels bezochten, moet de Leidse middenstand het nu vooral hebben van de Leidse inwoners en mensen uit de randgemeenten, en zien we nog nauwelijks de mensen uit Katwijk, Noordwijk, Sassenheim, Warmond, Alphen aan de Rijn, Roelofarendsveen, Hazerswoude enz, enz, Ook verdwenen zijn de sjieke lunchrooms, de hotels en een groot aantal van de betere modezaken.

Daarvoor in de plaats: prachtige boekenwinkels (6 stuks in een straat!),computerwinkels, hoogwaardige horeca. Toch ook nog modewinkels op diverse niveau’s, veel kapperszaken, van zeer exclusief tot zeer betaalbaar, wellness winkels en verder een leuke diversiteit van ecologische speciaalzaak tot frituur en van treinreiswinkel tot klassieke muziek speciaalzaak. Alles bij elkaar een unieke combinatie. Voeg daar de monumentale gebouwen bij van Stadhuis, Hoogheemraadschap, Waalse Kerk, Bioscoop Trianon, de Stadsgehoorzaal, Minerva en je komt tot een van de meest unieke en meest verrassende straten van Nederland. Ik kan me niet voorstellen dat er straten zijn die een zo unieke variëteit bieden.

En het wordt nog mooier: de ontwikkelingen in het Aalmarktplan, de renovatie van V&D, de komst van The Sting, de geplande bouw van een parkeergarage gaan de straat nog beter maken!

Graag wil ik iedereen eens vragen om de panden in de Breestraat eens wat beter te bekijken. Hoewel de etalages vaak aantrekkelijk zijn is de straat pas echt op z’n mooist als je ook wat vaker omhoog kijkt. De diversiteit en de schoonheid van de diverse panden verdient echt meer aandacht. Ook huizen die er op het eerst gezicht best gewoontjes uitzien blijken bij nadere bestudering vaak onverwachte elementen en versieringen te hebben.

Het is jammer dat door de te intensieve verkeersdruk de straat een karakter lijkt te hebben wat het niet verdient: in plaats van een sjieke rust uit te stralen blijkt  de verkeersdrukte de overhand te krijgen. Daarom is het goed dat een hoop mensen en belangengroepen nu beseffen dat de straat beter zou gedijen met een minder en vooral rustiger verkeersaanbod.

We hopen dat de Gemeente Leiden, de Vereniging Pieters- en Academiewijk, het Centrummanagement, de winkeliersvereniging Pieterswijk, de winkeliersvereniging Breestraat en omgeving, de stichting Stadslab en verder alle bewoners, belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen komen tot besluiten om de Breestraat weer wat meer van haar oude karakter terug te geven. Ik ben er van overtuigd dat de wil aanwezig is want de Breestraat en Leiden verdienen dit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>