100 miljoen voor parkeergarages…

De vraag is welk probleem opgelost wordt met de bouw van twee parkeergarages. De discussie in Leiden kan zich beter richten op het aantrekkelijk maken van de stad. Of jewel of niet goed kunt parkeren maakt voor de aantrekkelijkheid van een stad niet veel uit.

Afbeelding bij Vanavond raadsbesluit 87.500.000 euro voor twee garages

Uit het onderzoek van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer zijn de 3 belangrijkste conclusies:

1) Fiets en lopen zijn (veel) belangrijker voor de omzet van winkels dan menigeen denkt.

2) Parkeren en met name de hoogte van de parkeertarieven zijn nauwelijks van invloed op winkelbezoek en -bestedingen.

3) Vervoer en bereikbaarheid hebben een (veel) kleinere invloed op winkelbezoek en -bestedingen dan andere factoren, zoals nabijheid, sfeer, kwaliteit, winkelaanbod etcetera. (bron: www.kpvv.nl).

En eigenlijk weten we dat ook wel. Amsterdam is een aantrekkelijke stad om te zijn, maar om met de auto te komen een drama. Dat weerhoudt niemand er van om naar Amsterdam te komen.

Moet je dan niet investeren? Jazeker wel, maar maak eerst eens goed duidelijk aan de bezoeker hoe en waar je kunt parkeren, dat is nu te vaak onduidelijk of gewoon slecht aangegeven. En, veel belangrijker, als we Leiden leuker, spannender en attractiever willen laten zijn, moeten we daar in investeren. Dat betekent het winkelbestand op orde, uitlichten monumenten, meer en betere zitgelegenheden, etc. etc.

Levert een veel hoger rendement op voor de stad en daar profiteren we als bewoners direct van mee.

7 thoughts on “100 miljoen voor parkeergarages…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>