Waarom iedereen wel wil, maar er nog maar weinig gebeurt…

Kent je dat? Zo’n situatie waarvan iedereen voelt dat er iets moet veranderen? Dat de situatie zoals het is niet voldoet aan wat je verwacht, maar dat je tegelijkertijd ook nog niet echt scherp hebt wat je dan wel wilt? Het ene moment heb je een voorkeur voor het ene, een andere moment voor iets anders. Zo’n situatie waarin je geneigd bent om eerst eens even achterover te leunen, de boel te bekijken, te analyseren en daarna voorzichtig een stapje te zetten… of niet. Dat is wat er op dit moment op en rondom de Breestraat gebeurt.

Elke Leidenaar, elke bezoeker, elke winkelier, elke bestuurder, elke student vindt wel iets van de Breestraat, variërend van nog meer openbaar vervoer er over heen tot meer ruimte voor ondernemers en creatievelingen. Van meer reuring in de straat tot juist meer rust terugbrengen. Zoveel gebruikers, zoveel meningen. Dat bijt elkaar. En als je vervolgens dan iets wilt aanpakken in de Breestraat dan heeft dat ook consequenties voor de directe omgeving, de historische binnenstad of zelfs daarbuiten. Bijna een gordiaanse knoop dus. Betekent dat we ‘m maar lekker moeten laten zitten in de Leidse binnenstad? Neen, juist deze knoop moet ontward worden door keuzes te maken: een keuze vóór de Breestraat; een keuze vóór vergroting van de kwaliteit van de binnenstad! Kijk naar de voorbeelden zoals in Curitiba, maar ook naar onze eigen citybusjes of Den Bosch of Haarlem. Leiden heeft veel te bieden voor inwoners, ondernemers en bezoekers. En juist omdat er in onze omgeving met steden als Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Delft ook veel te beleven is, moeten we inzetten op onze eigen stad. De nieuwe Breestraat moet daar de ruggengraat van zijn, een ader dwars door de stad, als verbinding tussen verschillende plekken in de (binnen)stad. Na al het puzzelen, denken en schrijven van de afgelopen decennia is het zo langzamerhand tijd geworden iets te doen in de Breestraat. Wie doet mee? Dan kunnen we morgen beginnen met een kleine stap op weg naar de meest inspirerende en verrassende straat van Nederland.

Jaap Kleinhesselink [Team Breestraat 2022]

One thought on “Waarom iedereen wel wil, maar er nog maar weinig gebeurt…

  1. Volgens mij zijn ze nu bezig met het “opvreten” van de Breestraat…
    Een autovrije Breestraat zou erg mooi zijn. Maar ja, waar rijden de bussen dan? En waar de fietsers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>