Beleving en kwaliteit boven alles

Maandagavond 11 november presenteerde de gemeente Leiden haar beelden van het voorlopig ontwerp. Zo’n 80 belangstellenden toonden zich geïnteresseerd in de plannen voor de Breestraat. De projectgroep Breestraat 2022 stond er ook, met nieuwe uitgewerkte beelden. De beelden zijn geïnspireerd op onze visie en de uitwerking van de vier kernwaarden: authenticiteit, beleven, verblijven en verbinden.

Met deze beelden kiezen wij voor een ontwerp dat zich richt op:

  1. het centraal stellen van de voetganger en beleving;
  2. het faciliteren en uitdagen van de ondernemer om bij te dragen aan een verrassende straat en
  3. het bieden van ruimte en zitgelegenheid om je te kunnen verwonderen over de rijke geschiedenis en de monumentale pracht.

Breestraat: voetganger centraal, bussen en fietsers te gast

De Breestraat met ruimte voor kunst en interactieve presentaties over het rijke verleden. Wie weet bijvoorbeeld dat er in de Breestraat een houten schans heeft gestaan in de strijd tussen de rekkelijken en preciezen?

Het gekruiste stratenpatroon straalt uit dat de voetganger daadwerkelijk centraal staat.

Het stratenpatroon zoals dat hierboven goed te zien is bevat een knipoog naar de Leidse Sleutels. Belangrijker nog, het gekruiste patroon geeft (on)bewust het signaal af dat het hier om een voetgangersgebied gaat. Buschauffeurs en fietsers zullen hierop het gedrag aanpassen. Immers, in een voetgangersgebied rijd je niet hard. Het tempo in de Breestraat keert terug naar het tempo van de voetganger. Er ontstaat weer ruimte om rustig op een terrasje te zitten.

En dan komt 2022….In de nieuwe busconcessie is dan afgesproken dat de Breestraat alleen nog maar toegankelijk is voor kleine stadsbusjes (zoals de gemeenteraad heeft vastgelegd). Hierdoor ontstaat meer ruimte voor voetgangers en winkeliers. Het modulaire en flexibel te verplaatsen meubilair biedt daar ook alle ruimte voor.

De Breestraat in 2022, met meer ruimte voor de voetganger. Het modulaire en flexibele meubilair is opgeschoven naar het midden van de straat.

De hierboven getoonde beelden bieden de kans om de Breestraat weer tot een aantrekkelijke straat te maken. Een straat die echt afwijkt van de gemiddelde straat in Nederland. Een straat die gemaakt wordt door bewoners, ondernemers, de culturele instellingen, bezoekers, studenten en vastgoed eigenaren is een straat die leeft, bruist, spettert en altijd inspireert en weet te verrassen. Een straat die weer met recht het hart van de stad vormt en de verbinding is tussen de Pieterswijk en de Nieuwe Rijn, Haarlemmerstraat en Hooglandse Kerkgracht.

De Breestraat verdient het.

8 thoughts on “Beleving en kwaliteit boven alles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>